naslovna > Međunarodni projekti > Dramske radionice - Drama workshops - Laboratori teatrali 2024

Dramske radionice - Drama workshops - Laboratori teatrali 2024

 

29.5.2024. Održani 1. Dramski susreti InnoLab ISCEDAR-a u Puli U sklopu Dana darovitosti Osnovne škole Šijana Pula  održani su 1. Dramski susreti InnoLab istarskoga centra za darovitost 29. svibnja 2024. godine.
Voditelji dramskih radionica polaznici su InnoLab edukacijske akademije, programa ArhiKultura voditeljice Amneris Ružić Fornažar iz Srednja škola Mate Blažine Labin, a to su nastavnici Anči Ritossa Blažević iz Srednja škola Mate Balote Poreč, Valentina Lamot iz OŠ Finida Poreč, Kristina Radovic Miletić iz Osnovna škola Joakima Rakovca Sv. Lovreč i Vladimir Kreativno Pisanje Papić iz Osnovne škole Šijana Pula. Na Susretu su sudjelovali njihovi učenici, 50-ak članova dramskih skupina osnovnih i srednjih škola Istarske županije.
Početak je to jedne nove tradicije povezivanja učenika, mentora i škola te stvaranja zajedničkih uspomena. Hvala svim sudionicima!
Poveznica:
1. Dramski susreti InnoLab ISCEDAR-a - youtube

2.5.2024. Karla Levak, učenica Srednje škole Mate Blažine, ostvarila zapažen pojedinačni scenski nastup na državnome LiDraNu 2024. Od srijede 24. travnja do petka 26. travnja u Vinkovcima je održana državna smotra literarnoga, dramskoga i novinarskoga stvaralaštva LiDraNo 2024. Nakon održanih županijskih smotri državna su povjerenstva odabrala najbolje radove i pozvala ih na državnu razinu Smotre u Vinkovce. Vukovarsko-srijemskoj županiji, gradu Vinkovcima i Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića pripala je čast okupiti učenike i biti domaćinom Smotre s više od 30 godina tradicije.
Karla Levak, učenica četvrtoga razreda opće gimnazije i članica Dramske skupine Flacius Srednje škole Mate Blažine, ostvarila je zapažen nastup kazivanjem poezije „Kovarska“ Daniela Načinovića. Labinjonska cakavica zaorila se Gradskim kazalištem Joze Ivakića, a Karla Levak ostvarila je veliki uspjeh nastupajući među onima najboljima u Republici Hrvatskoj. Njezina je mentorica profesorica hrvatskoga jezika Amneris Ružić Fornažar.
U okviru ovoga događaja održali su se okrugli stolovi i radionice za literarne radove, radijske emisije, školske listove, samostalne novinarske radove te skupne i pojedinačne scenske nastupe. Lidranovci će posebnu atmosferu Smotre, radionice i kulturno-umjetnički program pamtiti još jako dugo. Nastup i film pogledajte na sljedećim poveznicama: OVDJE!
(tekst, film i fotografije: Amneris Ružić Fornažar)


24.4.2024. Karla Levak nastupila na državnoj Smotri LiDraNo 2024.
Karla Levak, učenica Srednje škole Mate Blažine Labin, izvodi pjesmu Kovarska Daniela Načinovića na državnoj Smotri LiDraNo 2024. Mentorica je profesorica Amneris Ružić Fornažar.
Preuzimanje:
Karla Levak na Lidranu 2024. - youtube


23.4.2024. Plasman učenika Srednje škole Mate Blažine na 6. Državnu smotru pripovijedanja djece i mladih u Varaždinu Na 6. Državnoj smotri u pripovijedanju djece i mladih „Logos 2024.” u Varaždinu sudjelovali su učenici drugoga razreda opće gimnazije Srednje škole Mate Blažine Labin, članovi Dramske skupine Flacius. Vlastite priče na temu rudarstva pripovijedali su Nina Belušić, Ivano Bembić, Lana Bojić, Lamija Kurpejović, Mai Poldrugovac, Matko Muratović, Andrea Parenta, Agata Miletić Lupetin, Tara Turković Fejzić i Leticija Trinajstić. Učenici su i autori ilustracija. Izvedbu „Magični pikon“ na gitari prati Andrea Parenta, a „Zatni vagon“ na violini Lana Bojić. Za plesnu koreografiju zaslužna je Mai Poldrugovac. Mentorica je Amneris Ružić Fornažar.
Smotra je održana u ponedjeljak 22. travnja 2024., a sudjelovalo je oko 120 djece i 80-ak njihovih mentora nakon provedenih županijskih smotri diljem Hrvatske (u Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru, Koprivnici, Čakovcu, Osijeku, Pleternici, Puli, Zadru, Splitu, Dubrovniku i Varaždinu). Najuspješniji učenici plasirali su se u veliku završnicu u Varaždinu.
Nakon kreativnih radionica djeca od predškolske dobi do srednjoškolaca prezentirala su svoje pripovjedačke vještine pred publikom, a pozitivnih dojmova i predivne atmosfere bilo je napretek. Smotra se održava već šestu godinu zaredom te je svojim dosadašnjim uspjehom potvrdila važnost i vrijednost usmenog pripovijedanja kod najmlađih, a brojnošću sudionika dokazuje da se naš pripovjedni krug sve više širi i promiče usmeno pripovijedanje diljem Lijepe Naše.
Film pogledajte: OVDJE!
(tekst, film i fotografije: Amneris Ružić Fornažar)


22.4.2024. Polaznici Dramskoga odgoja SŠMB-a nastupali po drugi puta na Državnoj smotri pripovijedanja djece i mladih u Varaždinu Ponosni smo što danas učenici polaznici Dramskoga odgoja Srednje škole Mate Blažine nastupaju na Državnoj smotri pripovijedanja djece i mladih u Varaždinu. To su moji glumci, učenici 2.O razreda: Nina Belušić, Ivano Bembić, Lana Bojić, Lamija Kurpejović, Mai Poldrugovac, Matko Muratović, Andrea Parenta, Agata Miletić Lupetin, Tara Turković Fejzic, Leticija Trinajstić.
Veliki pozdrav i onima koji su nas predstavljali na županijskoj razini, ali danas ne mogu otići s nama na nagradni Masterclass: Alex Cassioli Bugarin, Leonarda Rajković, Emma Štemberga.Učenici pripovijedaju vlastite priče na temu labinskoga rudarstva.
Sretno!
Poveznica:
Hrvatsko društvo za pripovijedanje "Logos" - facebook.com
 


                                                                Izvođači Kovarskog bluesa


3.3.2024. Nikad nemojmo zobit svoji koreni! (Radio Labin) "Kova ne samo ca je generaciji prehronila, storila je sa Labin", rekao je u subotu na komemoraciji na Krvovoj placi na Vinežu, a povodom obilježavanja 103. obljetnice Labinske republike, labinski gradonačelnik Valter Glavičić: (ton – Valter Glavičić). "Drago mi je da danas ne govorimo samo o prošlosti nego i o budućnosti": (ton – Valter Glavičić 1).
Počast rudarima odali su i zamjenik župana Tulio Demetlika, zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, načelnica Općine Sv. Nedelja, Irene Franković, načelnica Općine Raša, Glorija Paliska, načelnik Općine Pićan, Dean Močinić, načelnik Općine Kršan, Roman Carić, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruženja antifašističkih boraca, udruge Josip Broz Tito, Javne vatrogasne postrojbe Labin, sugrađani i najvažnije, bivši rudari i njihovi potomci.
O samom događaju govorila je profesorica povijesti Eva Melegi Matković, dok je Mladen Bastijanić pročitao pjesmu "Da se svojni ne zobi", a prisutnima se obratio i bivši rudar Safet Mujkanović, pozdravivši svih sa "drugarice i drugovi", zaželjevši im sretno i da se "riješe belaja", a maestro Franko Ružić komemoraciju je uveličao izvedbom himni. Zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika ustvrdio je da su rudari uvijek imali borbenu crtu: (ton – Tulio Demetlika).
Prije komemoracije na Krvovoj placi, vijenci su položeni i svijeće zapaljene kraj spomenika rudaru na gradskom groblju i kraj biste Ivana Pipana na Aleiji velikana u starom gradu Labinu, a nakon Vineža na Štrmcu kod spomenika rudarima Albertu Sijkori i Maksimilijanu Ortaru.
Obilježavanje 103. obljetnice Labinske republike započelo je u petak glazbeno-scenskom izvedbom „Kovarski blues“ Dramske skupine Flacius Srednje škole Mate Blažine. Mladi kreativci te kantautorica Elis Lovrić i mlada Karla Levak oduševili su sve one koji su pohodili dvoranu Kina Labin. Scenska izvedba inspirirana je „kovarskim stihovima“ labinskog pjesnika, publiciste, književnika i glazbenika Daniela Načinovića, a u režiji prof. Amneris Ružić Fornažar, voditeljice dramske skupine "Flacius".
Kao i priliči ovakvoj svečanosti, mladi članovi dramske skupine "Flacius" na suvremen i inovativan način zavirili su u višestoljetnu povijest rudarstva Labinštine i preko stotinu godina dugu borbu za slobodu, prava i dostojanstvo malog radnog čovjeka. Svojom su izvedbom oduševili i istarskog župana Borisa Miletića koji je Labinjanima čestitao Dan rudara i obljetnicu Labinske republike te naglasio: (ton – Boris Miletić).
„Svaka van čast na temu ca ste veceras storili i jedno velo fala semi! Vajk smo gonali kako ćemo prveh sto let slavit na jedon način, a pokle obrnut pađinu. I sada smo to i storili i sigur son kad vidimo ovi mlodi ljudi da", kazao je labinski gradonačlenik Valter Glavičić: (ton – Valter Glavičić 2). "Fala van semi za to šperonco ko ste nan semi skupa danas doli": (ton – Valter Glavičić 3), zaključio je Glavičić.
Uz domaćine, gradonačelnika Valtera Glavičića, zamjenicu gradonačelnika Federiku Mohorović Čekada svečanosti su prisustvovali i izaslanik Vlade Republike Hrvatske državni tajnik Ivan Bubić, istarski župan Boris Miletić, zamjenik župana Tulio Demetlika, predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Čakić Kuhar, Vladimir Torbica pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, saborski zastupnici Emil Daus, Katarina Nemet i Sanja Radolović te čelnici jedinica lokalne samouprave.
A da je kova kovarima i danas život i da se nikad neće zobit, u glazbeno-scenskom prikazu potvrdio je i bivši rudar Josip Pino Štemberga: (ton – Josip Pino Štemberga). No, poruka je ipak: (ton - predstava).
Svečanost obilježavanja 103. obljetnice Labinske republike uveličana je u subotu navečer otvaranjem izložbe pod nazivom „Od rudarskog okna do umjetnosti 2012. - 2021.“ u Gradskoj galeriji Labin.
Poveznica:
Nikad nemojmo zobit svoji koreni! - radiolabin.hr

2.3.2024. Oko je zasuzilo na muškim i ženskim licima
(5portal)
Cjelovečernjim umjetničkim programom, sinoć u prepunoj Kino dvorani  u Labinu, počelo je obilježavanje 103. rođendana Labinske republike.  Uz zvuke glazbe i glasova, dramske skupine Flacius, pod stručnim vodstvom njihove profesorice i mentorice, Amneris Ružić Fornažar.
Glazbeno-scenska izvedba „Kovarski blues“, ispunila je ovu posebnu večer, sjećanjima i zgusnutim emocijama, da su mnoga srca zatitrala, a oko zasuzilo na muškim i ženskim licima, kada je mlada Karla Levak, iz Kožljaka, zapjevala „Kovare“. Krišom se brisalo suze što su lagano klizile, i neispuštalo žive slike dok su promicale scenom u ritmu glazbe.
Skupini mladih kreativaca iz Flaciusa, pridružila se kasnije labinska diva, svestrana umjetnica i kantautorica, Elis Lovrić, da bi zajedno pokazali što je značila stoljećima duga tradicija rudarstva za Labin i okolicu. Za obitelj, kuću i dom u zavičaju.
I kako je teška i neravnopravna bila borba nejakih s jakima, za slobodu, prava i dostojanstvo. Sve se sručilo na malog radnog čovjeka,  korijena i temelja ovdašnjeg života i ljudi.  Sinoć mladih, iz dramske skupine Flacius.
Sve se odigravalo u polumraku, povremeno sa rudarskim svjetiljkama, uz pozdrav „sretno“ koji je sadržavao misao, samo da se doživi novi dan. „Jer je svaki ulaz u jamu sam po sebi bio rizičan, nekada više nekada manje, pa je to sretno puno značilo“.
I danas, kažu, a njih je sve manje, da se sa „sretno“ pozdravljaju na cesti. „I koliko god da je bilo teško ono vrijeme, kad bi se vratilo, opet bi činili isto. Išli u kovu“.
Dugim pljeskom, publika se zahvalila mladim sudionicima ovog posebno ispunjavajućeg obljetničkog programa za 103. rođendan Labinske republike.
Uz znak zahvalnosti na ljepoti večeri, sinoćnje dive, cvijećem su nagradili župan Istarske županije, Boris Miletić I gradonačelnik Labina, Valter Glavičić. 
(K.Š.P.)


IZUZETNO EMOTIVNA VEČER U KINU LABIN, NA OBILJEŽAVANJU 103. LABINSKE REPUBLIKE (GALERIJA FOTOGRAFIJA) - 5portal.hr


2.3.2024. Održan Kovarski blues – “Ona neprocjenjiva vrijednost koju ostavljamo u nasljeđe mladima, u sigurnim je rukama!” (Labinska komuna) Kovarski blues, glazbeno-scenska izvedba dramske skupine Flacius iz labinske srednje škole Mate Blažina danas je oduševila sve koji su pohodili labinsko Gradsko kino. Naime, upravo je današnja svečanost i izvedba mladih kreativaca iz srednje škole te poznate kantautorice Elis Lovrić i mlade Karle Levak jedan od središnjih događaja obilježavanja 103. obljetnice Labinske republike.
Scenska izvedba inspirirana je „kovarskim stihovima“ labinskog pjesnika, publiciste, književnika i glazbenika Daniela Načinovića, a u režiji prof. Amneris Ružić Fornažar, voditeljice dramske skupine “Flacius”.
Ovaj događaj uveličali su i brojni uzvanici. Tako su uz domaćine, gradonačelnika Valtera Glavičića, zamjenicu gradonačelnika Federiku Mohorović Čekada svečanosti prisustvovali i izaslanik Vlade Republike Hrvatske državni tajnik Ivan Bubić, istarski župan Boris Miletić, zamjenik župana Tulio Demetlika, predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Čakić Kuhar, Vladimir Torbica pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, saborski zastupnici Emil Daus, Katarina Nemet i Sanja Radolović, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, zamjenik gradonačelnika Pule, Bruno Cergnul, zamjenik gradonačelnice Pazina Dragan Družeta, načelnica Općine Sv. Nedelja Irene Franković, načelnik Općine Pićan Dean Močinić, načelnik Općine Kršan Roman Carić, načelnik Općine Barban Dalibor Paus, načelnik Općine Marčana Predrag Pliško, načelnik Općine Cerovlje Elvis Šterpin kao i brojni drugi uzvanici.
Prepuno kino i svečana atmosfera bili su ona dodatna emocija u trenucima kada se svi prisjećamo naše zajedničke bogate povijesti.
Kao i priliči ovakvoj svečanosti, mladi članovi dramske skupine “Flacius” na suvremen i inovativan način zavirili su u višestoljetnu povijest rudarstva Labinštine i preko stotinu godina dugu borbu za slobodu, prava i dostojanstvo malog radnog čovjeka.
Na samom kraju ovog emotivnog nastupa dramske skupine Flacius kao i Elis Lovrić i Karle Levak, prigodne bukete cvijeća kao i zahvale voditeljici dramske skupine “Flacius” prof. Amneris Ružić Fornažar, te Elis Lovrić i Karli Levak uručili su labinski gradonačelnik Valter Glavičić i istarski župan Boris Miletić koji je ujedno i svim Labinjankama i Labinjanima čestitao Dan Labinske republike te naglasio kako se posebno trebamo prisjetiti i žena svih kovara koje su uvijek u neizvjesnosti čekale svaki dolazak s posla kako svojih muževa, tako i očeva i sinova.
„Svaka van čast na temu ca ste veceras storili i jedno velo fala semi! Vajk smo gonali kako ćemo prveh sto let slavit na jedon način, a pokle obrnut pađinu. I sada smo to i storili i sigur son kad vidimo ovi mlodi ljudi da ne robimo imet stroha jer smo danas videli da će vajka bit te labinske forci i urti i da se vajka zbudi ta neka iskra, a vi ste to veceras najbolje pokozali. Kontenat son jer vidin da zoda nas nešto zustiva i da se ovo ca smo storili i ca i dalje delamo – od Pjacala, Šohta, Spomen prostora rudaru, s takovi mlodi ljudi i dalje poć lepo napred i nikad se neće zobit. Fala van semi za to šperonco ko ste nan semi skupa danas doli. Sa ta naša štorija o kove će živet dok si skupa imamo forci da napunimo naše čine od ljudi ki van svojen srcu nose naši kovari i kovu. Zato saki od vas ki je veceras tuka priša je do jedon mići, ali joko bitan segment da rine napred i da mi Labinjani budemo puni forci i srca. Fala van!“ – istaknuo je i zaključio ovu emotivnu večer labinski gradonačelnik Valter Glavičić, posebno naglasivši i zahvalivši i Karli Levak, Amneris Ružić Fornažar te naposljetku i Elis Lovrić za koju je naglasio, kada se na HRT-u razgovara o materinjem jeziku, razgovara se sa Elis Lovrić na labinjonskoj cakavici što je zaslužilo ogroman pljesak okupljenih.
(Elvis Uravić)
Poveznica:
Održan Kovarski blues – “Ona neprocjenjiva vrijednost koju ostavljamo u nasljeđe mladima, u sigurnim je rukama!” - labinskakomuna.eu


2.3.2024. OSOBNO - ADRIANO ŠĆULAC: HVALA VAM ZA JUČERAŠNJU VEČER Opet smo drugi dan mjeseca ožujka. Mnogi znaju kako je to dan kad se slavi rudarstvo. Slave se vrijedni, požrtvovni, hrabri, pošteni, moralni LJUDI, koji su duboko pod zemljom na Labinštini kopali crno zlato. Naši kovari iliti rudari. Dan kada barem kod mene prorade više nego inače, emocije i sjećanja.
Moskva ima, ako se ne varam Crveni trg. Vinež, naselje kraj Labina, Krvovo placo. Povijest nam govori. da je od tamo  krenula pred sto i četiri godine, pobuna i stvorena je  Labinska Republika. Digli je rudari, na lokalnom dijalektu, kovari. Naravno da u ožujku mjesecu treba to dostojanstveno, s pijetetom, dušom, ljubavlju  i označiti. Nije to samo prostor, koji je do nedavno bio devastiran, oronuo, nikakav. Nitko o njemu brinuo nije. Sastajali su se tamo „glavešine“ jednom godišnje. Uglavnom bi držali isprazne govore, položili neki vijenac  a onda na „žderačinu i lokanje“. Nije nikada tamo bilo bivših rudara.
Moram spomenuti Rašu, koja je prije nekoliko godina, napravila nanovo, rudarsku kuću, centar Arsia, muzej. Obnovila rudarsku baštinu, osvijetlila toranj toplane, vratila donekle Raši onaj nekadašnji rudarski sjaj. Labin je također posljednjih nekoliko godina pokazao poseban pijetet prema rudarima. Obnovio šaht, spomenik rudaru borcu i još neke prostore koji podsjećaju na naše hrabre kovare.
Sinoć sam u labinskoj kino dvorani, po prvi put otkako pohodim proslave toga dana, osjetio dosad najveće emocije, ponos, još veću ljubav prema tim ljudima koji su godinama odlazeći pod zemlju kopali to crno zlato, i time na užasno težak način hranili svoje brojne obitelji.
Za tu emociju zaslužni su, labinska profesorica Amneris Ružić Fornažar, skupina učenika dramske radionice „Flacius“, i bez nabrajanja svi ostali koji su na bilo koji način, učinili jednu večer meni nezaboravnom. Na kraju krajeva, više minutni pljesak pune kino dvorane, sve je rekao.
U suzama sam se opet i opet prisjetio mog tate, koji je kopanjem duboko pod zemljom, zarađivao za kruh, da bi prehranio našu tada osmeročlanu obitelji. U misli su mi se vratili i Mario Zupičić, Milan Diminić, Ivani Glavičić, Mihajlo Lovrin, Branko Radmanović, Tilio Licul, Albino Spečina, Anđelo Marušić, Dinko Verbanac, Atilio Tominović, Bepi Gobo, Riko Milevoj, Andrija Vatavuk…koji već dugi niz godina, snivaju svoje sne, tamo gore, među anđelima. Nema ih više na ovome svijetu. Zašto spominjem samo njih? Jer sam im prije deset i kusur godina posvetio, s ljubavlju i emocijama, pjesmu Kovari. Njima i svima do i jednog rudara.
Pitaju me ponekad neki, koji su van tog rudarskog svijeta, kako to da sam baš ja, pjesmu napisao s emocijama i ljubavlju? Pa eto, tako što sam se među njima i s njima odgajao. Znam kako je rudarskim kruhom prehraniti velike obitelji. Zato me ti i takvi mogu  jebati u zdrav mozak. Mogu me sprječavati, ogovarati i vrijeđati.  Ali mi emocije i ljubav nikada, ne mogu i neće ukrasti.
Svima onima, koji su sinoć bili uključeni organizacijski u to obilježavanje, s dušom i ljubavlju, želim Sretno, i zahvaljujem. Ostali, koji to čine da bi pridobili koji politički poen, reda radi, radije nemojte.
(Adriano Šćulac)


1.3.2024. 103. obljetnica Labinske republike (Glas Istre)  Labin ovoga vikenda obilježava 103. obljetnicu Labinske republike, povijesni događaj od 2. ožujka 1921. kada su rudari pod vodstvom Ivana Pipana krenuli u jednomjesečni štrajk protiv talijanskih vlastodržaca nazvan Labinska republika. Okosnica ovogodišnje obljetnice dva su kulturna događanja; "Kovarski blues", koji je održan večeras u punoj dvorani Kina  Labin, i izložba "Od rudarskog okna do umjetnosti 2012. - 2021." u subotu.
Glazbeno-scenska izvedba "Kovarski blues" bila je namijenjena i otvorena svim građanima  Labina i Labinštine, a stigli su i mnogi gosti iz cijele županije. Inspirirani stihovima labinskog pjesnika, publiciste, književnika i glazbenika Daniela Načinovića, a u režiji prof. Amneris Ružić Fornažar, voditeljice dramske skupine "Flacius" labinske Srednje škole Mate Blažine, mladi su kreativci iz Flaciusa na suvremen i inovativan način u 50- minutnoj predstavi kroz stihove i glazbu zavirili u višestoljetnu povijest rudarstva Labinštine i preko stotinu godina dugu borbu za slobodu, prava i dostojanstvo malog radnog čovjeka. U scenskoj izvedbi mladim Labinjanima pridružila se i dramska umjetnica i kantautorica iz Rapca Elis Lovrić koja je pjevala i recitirala stihove te mlada glazbenica Karla Levak. Na kraju predstave župan Boris Miletić i labinski gradonačelnik Valter Glavičić uručili su glavnim izvođačima cvijeće, a svim sudionicima i autorima čestitali na izvrsnoj izvedbi.
-Bilo je vrlo emotivno, čestitam ovim mladim ljudima na izvrsnom scenskom nastupu i izvedbi, a čestitam i Gradu  Labinu što drži do svoje tradicije jer to definitivno Kova i je. Mi uvijek pričamo o kovarima i rudarima, a ja bih htio dodati da treba pričati i o njihovim ženama i majkama, i njima treba čestitati jer nisu znale hoće li se njihovi sinovi i muževi vratiti svakoga dana iz jame, rekao je Miletić istaknuvši kako je to bio jako težak posao kojeg su uz rudare i žene teško proživjele.
Labinski gradonačelnik Valter Glavičić dodao je na kraju: "Toliko godina već slavimo Labinsku republiku, rekli smo da ćemo prvih sto godina slaviti na jedan način a onda ćemo okrenuti list. Prvih sto godina smo mi govorili drugima kako je bilo, a sada slušamo. Moram pohvaliti ovu hrabru mladost i ono što su nam večeras priredili, ne trebamo imati straha za budućnost kada kovara i kove ne bude više. To je naš ponos i inat, uvijek se budi  Istra i djeca u školama koja se trude da ne zaboravimo tko smo i šta smo. Hvala i svima koji su došli večeras i Kino, hvala Karli, Amneris i ambasadorici naše cakavice, pjevačice i kantautorici Elis Lovrić, zaključio je Glavičić istaknuvši da će sve priče o kovarima i dalje živjeti dok svi imaju snage prisjećati se tih vremena i ovako napuniti kino.
U subotu, 2. ožujka na sam dan Labinske republike u 10.30 sati komemoracijom na Krvovoj placi odat će se počast i pijetet svim rudarima u ovom povijesnom događaju, nakon čega slijedi i polaganje vijenaca na spomen obilježju u naselju Štrmac. Povodom 103. obljetnice Labinske republike, u 19 sati u Gradskoj galeriji biti će otvorena izložba 41 umjetnika s radovima na temu rudnika i rudara izloženih i na Labinskom uzletu likovnosti 2012.
U ponedjeljak, 4. ožujka za učenike trećih razreda osnovnih škola Matije Vlačića i "Ivo Lola Ribar" iz  Labina organizirana je Interpretativna šetnja Labinom pod vodstvom  Istra Inspirita.
(Branko Biočić)

Ostali prilozi:


Karla Levak Kovarska Daniela Načinovića OVDJE!


Mladi labinski fotograf i snimatelj Marin Stepčić, izradio je kratak video o 103. obljetnici Labinske republike obilježenoj prošle subote!  Video je prepun divnih kadrova Labina, komemoracije s Krvove place kao i Kovarskog bluesa održanog u Kinu Labin! Uživajte! (Radio Istra) OVDJE!


TV NOVA Vijesti
U sklopu 103. obljetnice Labinske republike u gradskom kinu održan „Kovarski blues (TV NOVA) OVDJE!

U emisiji Art club pulske TV NOVA-e emitiran je prilog o nedavno održanoj manifestaciji Kovarski blues prilikom proslave 103. obljetnice Labinske republike.
Prilog u trajanju od petnaestak minuta možda najbolje opisuje emociju koja je te večeri bila sveprisutna u labinskom kinu.  U prilogu govore Daniel Načinović, Amneris Ružić Fornažar, Elis Lovrić, Alex Casioli Bugarin te gradonačelnik Valter Glavičić. OVDJE!


Elis Lovrić osjeća se ponosno s Amneris Ružić Fornažar i Kino Labin Pou Labin - Bio mi je poseban doživljaj odazvati se i sudjelovati u obilježavanju 103. obljetnice Labinske republike, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Labina, u sjećanje na sve rudare... Hvala Grad Labin, Amneris Ružić Fornažar na krasnoj režiji i talentiranoj Karla Levak te svim učenicima dramske skupine Flacius Dramska radionica "Flacius" / Filodramska grupa "Arcobaleno". Bili ste sjajni! Divna publika i svi uzvanici, vjerujem da ste uživali s nama! Sretno! OVDJE!


Valter Glavičić Uz Kovarski blues i vrhunsku izvedbu dramske skupine Flacius pod ravnanjem Amneris Ružić Fornažar, Karle Levak i naše CA ambasadorice Elis Lovrić na najbolji smo mogući način počeli svečano obilježavanje 103. obljetnice Labinske republike. Fala van semi ki ste nan veceras pokozali da labinjonske grinti i urti neće falit nikad, a da se naši kovari i se ono radi cega i smo Labinjani neće nikad zobit. SRETNO! OVDJE!


                                               Fotografija s autorom Kovarskog bluesa - Danielom Načinovića
Dojmovi autora Kovarskog bluesa Daniela Načinovića nakon predstave: Izvedba „Kovarskog bluesa“ obuhvatila je scensko ostvarenje kojim se ponire u značajke industrijske baštine naših krajeva, rudarstva na Labinštini. Način izvedbe i spontanost mladih, uz izvrsni doprinos songova Elis Lovrić, uspješno je suočenje s postmodernim zahtjevima scenskoga govora, uvijek uz dimenziju emotivne korenspondencije s publikom.

 


RADIO LABIN (MIKROFON U SREDINI) Ovog vikenda na Labinštini obilježavamo 103. obljetnicu Labinske republike. Program obilježavanja najavit ćemo danas u Mikrofonu u sredini. Gošće su nam sudionice programa Loredana Ružić Modrušan, voditeljica Odsjeka za protokol, promidžbu i suradnju Grada Labina, prof. Amneris Ružić Fornažar i povjesničarka umjetnosti Branka Arh. Mikrofon u sredini od 12.30 uređuje i vodi Silvana Fable.